L'expedició francesa

Seduïts per la natura en estat pur i empresos per l’afany de superació, l’expedició francesa encapçalada per Maurice Herzog va assolir l’Annapura, el primer cim demés de 8.000 metres conquerit per l’home, el 3 de juny de 1950. S’inaugurava,així, un període conegut com la dècada d’or de l’Himàlaia, al llarg de la qual es van realitzar les ascensions als pics més alts del planeta.

L’expedició d’Herzog va suposar tota una proesa en aquella època. Les dramàtiquescircumstàncies en què ell i el seu company Louis Lachenal van assolir el cim i comvan haver de fer el descens, juntament amb Lionel Terray i Gaston Rebuffat, patintgreus congelacions i trobant un país negat pel monsó, converteixen aquesta aventuraen un exemple de solidaritat i lleialtat humana.

Quan va establir les bases de Tintín al Tibet, Hergé tenia molt present l’aventura d’Herzog, a qui va conèixer personalment. Aquella expedició havia acaparat els titulars de la premsa francesa i les magnífiques fotografies de Marcel Ichac, que s’havia unit a l’equip expedicionari, van ser una de les seves principals fonts d’inspiració del dibuixant belga.