Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya

Museu de Lleida: diocesà i comarcal

Museu de Lleida: diocesà i comarcal

El Museu de Lleida: diocesà i comarcal és un consorci públic integrat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, el Bisbat de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià. Amb tot, per sobre d’això, el museu som tots, els habitants del territori i el conjunt de visitants.

El Consorci neix a partir de l’adscripció de les dues grans col·leccions centenàries conservades a la ciutat de Lleida: l’arqueològica, procedent de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i hereva del fons que havia nodrit l’antic Museu d’Antiguitats, creat el 1868, i l’artística, que havia conformat l’antic Museu Diocesà de Lleida, fundat el 1893. Per tant, el museu és el resultat de la voluntat de reunir en un mateix contenidor arquitectònic les grans col·leccions patrimonials del territori. L’edifici que acull el museu, inaugurat el 2007, és obra de l’arquitecte Joan Rodon.

El discurs de les sales d’exposició permanent del Museu de Lleida s’articula entorn dues disciplines de les ciències socials: l’arqueologia i la història de l’art. Les col·leccions arqueològiques permeten desenvolupar un discurs històric que repassa des de la prehistòria fins la conquesta feudal de Lleida i el territori que configurava el bisbat de Lleida. La col·lecció artística presenta cronològicament els corrents artístics des del romànic fins els neoclàssic.

El Museu de Lleida vol convertir-se en el referent patrimonial del territori lleidatà que gestiona els béns materials de les diferents cultures que han teixit la història de la regió de Lleida i actua perquè béns patrimonials i coneixement científic reverteixin en el ciutadà.