El Museu obre la Porta del Temps

El Museu d’Història de Catalunya ha col·laborat en el projecte “La Porta del Temps”, impulsat per l’Institut Tordària. El projecte s’inspira en la sèrie de televisió “El Ministerio del Tiempo” escrita pels guionistes i historiadors Pablo i Javier Olivares, i proposa un entorn de gamificació que té com a objectiu treballar continguts curriculars a través de dinàmiques de joc.

A la sèrie de televisió, es barreja ficció i realitat històrica: un ministeri secret organitza patrulles que, accedint a diferents èpoques del passat a través de portes, soluciona problemes que impedeixen que la història canviï ja que, si bé “no és la millor història possible, podria ser pitjor”. De la mateixa manera, els estudiants s’hauran d’organitzar en patrulles per fer front a una sèrie de reptes que se’ls hi plantejaran.

El Museu d’Història de Catalunya és l’escenari d’una de les missions plantejades. La conservadora del museu, Teresa Rodón, fa una crida als estudiants per a què l’ajudin a trobar una sèrie de peces de la prehistòria que han desaparegut en estranyes circumstàncies. No hi ha vidres trencats ni s’ha forçat cap vitrina, però de ben segur que la patrulla especial sabrà resoldre aquest misteri.

“La Porta del Temps” és un entorn obert a qualsevol projecte que suposi navegar en el temps. Hi ha plantejades missions i activitats per a diferents èpoques. Es tracta, també, d’un entorn transmedia, ja que utilitza diferents recursos i plataformes. Hi ha obert un canal de youtube amb la descripció de les missions i un compte d’instagram on els participants comparteixen imatges de les activitats.

“El Ministerio del Tiempo” és l’obra pòstuma de Pablo Olivares, que va morir afectat d’ELA després de l’emissió del primer capítol. Juntament amb el seu germà Javier Olivares, han estat guionistes de nombroses sèries com “Infidels”, “Kubala, Moreno i Manchón” o “Isabel”. El projecte, que compta amb el vistiplau del mateix Javier, vol retre homenatge a Pablo Olivares.