Dia Mundial de la Sida 2018

Amb motiu del Dia Mundial de la Sida s'exhibeixen al vestíbul del museu una selecció de seccions del Tapís Memorial de la Sida a Catalunya

Es tracta d’una composició feta amb tapissos individuals amb els noms de persones mortes a Catalunya a conseqüència de la Sida que han estat confeccionats al llarg de més de dues dècades per familiars i amics.

L’entitat Projecte dels Noms-Hispanosida va promoure la creació del Tapís Memorial de la Sida a Catalunya el 1993 inspirant-se en una iniciativa originada el 1987 als Estats Units per reflexionar sobre l’impacte de l’epidèmia, l’estigma i la discriminació que encara avui pateixen moltes persones que viuen amb VIH. Més de 70.000 tapissos commemoratius confeccionats a més de 40 països d’arreu del món formen el Tapís Internacional Memorial de la Sida: una immensa superfície tèxtil que mostra l’impacte de la malaltia a tot el món. En aquest sentit, el Tapís ha esdevingut l’eina de sensibilització més emblemàtica en la lluita contra l’epidèmia.

Des del 2017 el Tapís Memorial de la Sida a Catalunya forma part de les col·leccions del Museu d’Història de Catalunya, com a testimoni de la immensa pèrdua humana que va comportar la malatia de la Sida al nostre país, en els seus anys més foscos. Així mateix, aquest tapís ha de servir per a que les generacions futures no oblidin el milers de vides perdudes.

Aquest és un dels actes que se celebren a Barcelona amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que te lloc arreu del món cada 1 de desembre. Avui ja es compten més de 30 milions de persones mortes a causa de la sida en tot el món -més de 10.000 a Catalunya.

Més informació: