Programa d'activitats 2020 pels amics del museu

Durant aquest any, hem programat un seguit d'activitats pels membres de la comunitat SOM Museu d'Història de Catalunya per tal que pugueu gaudir intensament i en exclusiva d'algunes propostes culturals al voltant de la nostra història:

  • [ACTIVITAT AJORNADA] Visita guiada a l'exposició 'La vaga de la CanadencaLa vaga de La Canadenca és un d’aquells esdeveniments que queden en la memòria col·lectiva com la representació d’un gran triomf. La conquesta de la jornada laboral de 8 hores és un símbol dels drets laborals aconseguits per la classe obrera. Al cap de cent anys dels fets, aquesta exposició ressalta el paper de Catalunya en la consecució d’aquesta fita. Et proposem visitar l'exposició de la mà d'un guia del museu per tal que, tot fent una una passejada, t'endinsis a l’època, coneguis de prop cada etapa de la mobilització i puguis entendre-la millor.
  • [ACTIVITAT AJORNADA] Visita guiada a l'exposició 'Mapes, país, futur' amb la comissària Carme Montaner El gener de 1919 el Centre Excursionista de Catalunya (CEC) organitzà una de les primeres exposicions de mapes feta a Catalunya. La mostra era una contribució a la campanya per a l’obtenció d’un Estatut d’Autonomia, el qual preveia establir una nova divisió territorial. La mostra aplegà 217 mapes antics i moderns procedents no sols del CEC sinó també de coŀleccionistes privats. La campanya es va acabar sobtadament el febrer de 1919 però una bona part dels documents exhibits s’han conservat fins avui dia. El 2015 el CEC va dipositar tots els seus fons documentals a la Generalitat de Catalunya i els gairebé deu mil mapes de la seva cartoteca es conserven actualment a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).Carme Montaner, comissària de l'exposició, explicarà com aquesta mostra vol commemorar el centenari de l’exposició pionera de 1919, els detalls darrera dels diferents mapes que s'hi exposen (un 75% dels quals són els mateixos exemplars que es van exposar ara fa cent anys) i, a més, els grans canvis tecnològics que ha experimentat l’elaboració de mapes en aquests cent anys.
  • [ACTIVITAT AJORNADA]  Visita guiada a l'exposició 'Dones a les ones' amb la comissària Elvira Altés En els inicis de la ràdio, el paper de les dones va ser humil, però no per això menys valuós. En aquests 95 anys de ràdio les dones han maldat per ser i per estar, han lluitat per obtenir el respecte professional, però amb la seva presència han empès les condicions laborals i socials cap a la normalització i l’equiparació del seu treball amb el dels seus companys homes. Elvira Altés, comissària de l'exposició, explicarà en aquesta visita guiada com ha evolucionat la ràdio a Catalunya i quin ha estat el paper i la presència de les dones en el mitjà al llarg del temps.
  • 3 d'octubre a les 11.30h | Itinerari 'Edificis viatgers' pel centre de Barcelona A partir del llibre de Jordi Peñaroja, proposem un itinerari a través d’uns viatgers molt especials: els edificis que poblen la ciutat de Barcelona. Tallats en part, muntats de nou en d’altres llocs, mostrarem com els edificis no sempre han estat on són ara.Recorrerrent la zona de Ciutat Vella, passarem per edificis com la Casa Clariana-Padellàs, les Columnes del Temple d’August, l'Església de Sant Miquel, l’Església de Montsió i Església de Santa Marta del carrer de la Riera de Sant Joan.
  • 12 de desembre a les 11.30h | Trobada de Nadal Ens trobarem amb el museu amb la directora Margarida Sala, que presentarà el projecte de renovació de la tercera planta de l'exposició permanent, que va del segle XVIII al segle XX, així com la programació d'exposicions i activitats per l'any 2021. 

Informació pràctica

Preu: activitat gratuïta 

Inscripció: reserva la teva plaça aquí.

Lloc: Museu d'Història de Catalunya (com arribar-hi). Trobada al vestíbul.