La maleta. Núria Parera

A la maleta partim d’una idea molt original: explicar la història de tot el segle XX a través d’un objecte com és un maleta, que va passant de mà en mà, des d’un poblet del Pirineus a finals del segle XIX fins un camp de refugiats grec l’any 2012. El llibre, tot i anar adreçat a un públic juvenil presenta molt poc text però vol evocador. Aquest va acompanyat de les il·lustracions de la María Hergueta, molt suggestives, en blanc i negre i un ús intencionat i puntal del vermell. Un llibre delicat i una feina ben feta que li va valdre el Premi Serra d’Or de literatura juvenil l’any 2019. 

La història fa un repàs de tota la història de Catalunya contemporània des de la Revolució industrial que va empènyer a molts homes i dones cap al 1890 a fugir de les zones rurals per instal·lar-se en colònies industrials fins a la crisi dels refugiats que vivim a l’actualitat. La maleta i l’autora ens porten de la mà per alguns dels moments més rellevants de la nostra història com ara la Primera Guerra Mundial, l’Exposició Universal, la Guerra Civil, els camps de refugiats que se’n derivaren, les ones migratòries als Estats Units que la succeiren… Així, l’autora, a més de crear un llibre de gran bellesa i explicar els fets històrics amb una gran sensibilitat ens mostra el caràcter cíclic de la història, com tots són fets que van i venen i que no fa tant érem nosaltres els qui marxàvem amb la maleta i les ganes d’omplir-la d’un futur millor. 

El llibre, a més, va acompanyat al final de tot d’una cronologia on posa data a tots els fets que apareixen al llibre i els explica. Així, pot semblar un llibre de lectura ràpida però la mediació es fa a foc lent i pot abraçar lectors de moltes edats diferents. I com la maleta, el format del llibre sembla que convidi a portar-lo sempre dins la butxaca.

FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol: La maleta

Autoria: Núria Parera

Editorial: Babulinka

Any: 2018