La Liang dins el quadre. Núria Franquet i Font

Liang dins el quadre té el millor de la novel·la històrica ben feta i el millor de les novel·les d’aventures. La Liang, la nostra petita protagonista, visita el MNAC amb els seus companys de classe i es queda plantada davant el llibre de la conquesta de Mallorca - el quadre predilecte de l'autora-. El quadre pren vida i el mateix Rei en Jaume xerra a na Liang i la convenç que ha d'anar a cercar-li unes herbes al Japó per curar-li el mal de gota.

Aviat un s’adona del coneixement de la matèria que té la Núria Franquet i sobretot, que els nens no li són aliens. És magnífica la capacitat que té l’escriptora per traslladar als nens els conceptes més complexes de la història i de la història de l’art d’una manera clara, gens forçada i sobretot, gens infantilitzant. Les il·lustracions de Miguel Gallardo ajuden al lector a situar-se en la història ja que juga amb les dues temporalitats de la novel·la. Ens presenta un estil de línies fines i realistes pel moment present. En canvi, les il·lustracions del món “fantàstic” estan representades segons els estils de l’època. 

Un dels punts forts de la novel·la, precisament, és al creació dels escenaris. L’autora ens fa partíceps tota l’estona que no hem anat a parar en un món paral·lel sinó que no hem abandonat el món de l’art en cap moment: així, tota l’estona es fa explícita la manera com teníen de veure i representar el món a l’edat Mitjana. Els personatges se’ns mostren amb un contorn negre, o l’escenari canvia quan ens trobem per terres sarraïnes, el canvi de la nit i el dia es fa mitjançant engranatges i els egipcis caminen de perfil. 

Una novel·la original i ben trabada sobre la conquesta de Mallorca, els modes de representació de l’època i el context que vivia la Mediterrània en aquell moment.  

FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol: La Liang dins el quadre

Autoria: Núria Franquet i Font

Editorial: La Galera

Any: 2019