Frank. La increïble història d'una dictadura oblidada

Frank. La increïble història d’una dictadura oblidada és un llibre àlbum interessantíssim per treballar la Dictadura al nostre país, així com reflexionar sobre la transició i la memòria història actualment. Però, en definitiva, com tota bona literatura, ens serveix per entendre la manera com opera el feixisme de manera universal. El llibre ens presenta la història del Frank en forma de biografia i podem veure la formació d’un tirà representar com un nen que té una rebequeria. Aquest personatge, tot i que se’ns presenta com a mediocre, té una obsessió: els quadrats. Després d’un temps fora del seu país, Frank torna i veu que alguna cosa ha canviat: miri on miri, veu formes geomètriques discordants com cercles, triangles o rectangles. Però ell té molt clar que vol un món on només puguin existir quadrats. Una metàfora potent, visual i entenedora. La dictadura franquista esdevé aquí universal. 

És una proposta atractiva i sobretot molt diferent a tots els llibres sobre la dictadura que ens podem trobar. La tècnica d’il·lustració que empra, una combinació de llapis de grafit, segells, ceres i il·lustració digital conforma una proposta visual per a tenir en compte. Ús dels colors primaris i una representació icònica i minimalista de la realitat lliga el fons i la forma de manera magistral: en un món dominat pel feixisme, els colors discordant no existeixen. A més, en un àlbum així es necessita poca pirotècnia: la sàtira del personatge es construeix amb poc text i amb il·lustracions molt ben pensades.

Les frases curtes i punyents conviden a petits (i també grans) a reflexionar sobre aquell moment obscur de la nostra història i l’impacte que va tenir. No obstant això, no es limita a narrar uns fets històrics sinó que culmina amb una denúncia a la mala gestió de la memòria històrica. És un llibre que pot funcionar en diverses edats depenent de la mediació que en facem, però sense cap dubte és un d’aquells llibres que quan es llegeixen de manera conjunta, adult i jove poden tenir una conversa literària d’aquelles ben sucoses. 

FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol: Frank. La increïble història d'una dictadura oblidada

Autoria: Ximo Abadía

Editorial: Dibbuks

Any: 2018