T'estimo? Una història de l'amor i el matrimoni

L'amor i el matrimoni no sempre han anat de la mà, el matrimoni sovint ha estat una qüestió d'interès. I si bé a totes les cultures existeix la institució del matrimoni, el seu sentit ha estat molt diferent al llarg del temps.

L'exposició repassa els principals canvis que s'han donat en el matrimoni i en les maneres d'estimar-se al llarg del temps, des de l'època clàssica fins a l'actualitat. I en el recorregut descobrirem alguns dels costums i dels elements més característics de cada moment: el galanteig i la seducció, les creences, els costums del dia del casament i la funció social del matrimoni com a institució, entre d'altres.

 

Fins al 22 de maig de 2016

                                               

Catàleg de l'exposició >>

separator
Vídeo
separator
L'exposició

Què vol dir estimar? Per sempre o per uns anys? Per què casar-se? Casar-se per amor o per interès? L’amor i el matrimoni han estat presents en totes les societats, però han estat entesos de manera molt diferent al llarg de la història. Sovint, l’amor i el matrimoni no han anat junts. Avui, quan el matrimoni és sovint qüestionat i s’admeten multiplicitat de formes d’estimar-se, resulta útil veure les maneres tan diferents com s’ha entès l’amor i com s’han celebrat els matrimonis. A través d’obres d’art, de cançons, d’objectes etnogràfics, del cinema, de la literatura i de testimonis, aquesta exposició us proposa un viatge per la història de l’amor i el matrimoni a la societat occidental des de l’antiguitat clàssica fins al segle XXI.

L'amor clàssic

A Grècia i a Roma es distingia clarament el matrimoni dels comportaments amorosos i sexuals. Els homes, sobretot els de les classes altes, tenien una àmplia llibertat en qüestions amoroses i sexuals, mentre que les dones tenien més restriccions i quedaven recloses a l’àmbit domèstic, especialment a Grècia. 

Anar a l'àmbit de l'exposició >>

 

L'amor cristià

Amb el triomf del cristianisme, a partir del segle IV, es desenvolupa una nova idea d’amor. L’Església adquireix el monopoli del matrimoni, i el casament es veu com una garantia de l’ordre social i una manera de controlar les passions amoroses i sexuals. L’ideal de l’amor cristià era l’amor fratern, i l’amor carnal era vist com una cosa només tolerable i inevitable per a la procreació.

Anar a l'àmbit de l'exposició >>

 

Cantar l’estimada: l’amor cortès

Els ideals de l’anomenat amor cortès, que va començar a Occitània al segle XII, proliferaren a l’època medieval i moderna. Els poetes i trobadors no cantaven a les esposes, sinó a les amants, les dames casades, distants i inaccessibles a les quals els poetes suplicaven els seus favors.

Anar a l'àmbit de l'exposició >>

 

L’amor a pagès

A les societats camperoles, el matrimoni no era una decisió personal, sinó un afer de família. Calia casar-se per continuar la casa i els aspectes econòmics prevalien sobre l’amor per decidir amb qui casar-se. El matrimoni no era un afer dels nuvis, sinó un moment culminant de la vida camperola que afectava tota la família i que assegurava la continuïtat de la casa.

Anar a l'àmbit de l'exposició >>

 

L’amor romàntic

Nascut de les classes altes d’ençà el segle XIX, l’ideal de l’amor romàntic suposa un canvi transcendental: l’amor i el matrimoni van junts i es posa més èmfasi en les emocions que en el plaer físic. 

Anar a l'àmbit de l'exposició >>

 

Amors d’avui, amors plurals

L’ideal de l’amor de per vida continua present en els anhels de les parelles d’avui, però cada cop hi ha més persones que viuen amb altres regles: el nombre de casaments disminueix arreu d’Europa, moltes parelles trien viure juntes sense papers, el nombre de divorcis i separacions s’incrementa i obre la porta a noves unions.

Anar a l'àmbit de l'exposició >>

 

El jardí de l'Amor

Deu històries d'amor reals i literàries que han deixat la seva petjada en la història.

Anar a l'àmbit de l'exposició >>

separator
Activitats
   

Visites guiades a l'exposició:

Cada dissabte, a les 12h
Activitat gratuïta inclosa en el preu d'entrada.

Més informació>

       
   

Cicle de conferències:

16 de març:

AMORS D’AVUI, AMORS PLURALS a càrrec de Xavier Roigé  (Universitat de Barcelona). Més >

30 de març:

NOUS RITUALS MATRIMONIALS A FRANÇA a càrrec de Martine Segalen (Université Paris Ouest Nanterre-La Défense). Més >

6 d'abril:

AMOR I HUMOR, REVISITATS a càrrec de Norbert Bilbeny (Universitat de Barcelona). Més >

13 d'abril:

ÉS PERILLÓS EL TRIANGLE? AMOR I RELACIONS A L’EDAT MITJANA I MÉS ENLLÀ a càrrec d'Antonio Contreras (Institut d’Estudis Medievals, UAB) i Antoni Rossell (Institut d’Estudis Medievals, UAB i CIHAM). Més >

       
   

PASSIÓ I VI. Tastos amb història

Combinem dos elements plens de sensualitat i de vida: l’amor i el vi, a través de set sessions diferents en què maridarem tres històries d'amor rellevants de la nostra cultura i un tast de tres vins que reflecteixin el sabor i els aromes que ens suggereixen. Activitat acompanyada de música de piano en viu.

Dijous del 7 d’abril al 19 de maig, a les 19 h. 

Més informació >

       
   

PARAULES D'AMOR. Cançó, poesia i contes

20 d’abril:

Sílvia Comes, Comes Love, recull cançons sobre el tema de l'amor de Cernuda, Gil de Biedma, Teresa Pascual, Sílvia Bel, Joan Vinyoli, Feliu Formosa o Gloria Fuertes. Més >

27 d'abril:

LLEGIM-NOS L'AMOR, poetes diversos. Un recital de poemes d'amor en dues parts: una lectura d'antologia poètica oberta, participativa i un recital d'una selecció a càrrec de David Caño i Meritxell Gené. Més >

4 de maig:

Miscel·lània d'amors i desamors. Marta Millà recorrerà l'exposició explicant-nos relats d'amor i desamor de totes les èpoques. Més >

11 de maig:

Toni Xuclà i Gemma Humet, No hi ha dia sense tu. Concert-recital de poemes d'amor que han esdevingut cançons i de cançons que han esdevingut poemes. Més >

 
   

Activitat familiar 'Com ens hem estimat?'

Diumenges 10 i 24 d'abril i 8 i 22 de maig
Activitat gratuïta inclosa en el preu d'entrada.

Més informació >

       
   

Recreació històrica d'un casament romà. 

Dissabte 21 de maig (Nit dels museus), a les 20.30 i a les 22.30 hores, viatgem dos mil anys enrere per assistir a la celebració d’un matrimoni de l’època imperial i descobrir què representava pels romans l'amor i el matrimoni. 

Més informació >

       
   

Activitat educativa 'El Consell dels Savis i 'T'estimo? Una història de l'amor i el matrimoni'

Els membres de més edat del Consell dels Savis ens parlaran d’un aspecte molt concret de les seves vides: com han viscut l’amor i el matrimoni. Per a segon cicle d'ESO i Batxillerat. Més informació >

       

Properes activitats:

  • Recreació històrica d'un casament romà. 21 de maig (Nit dels museus). Properament més informació
separator
Informació pràctica

Dates: 

del 17 de desembre de 2015 al 22 de maig de 2016

Horari:

De dimarts a dissabtes, de 10 a 19 h (dimecres fins a les 20 h)
Diumenges, festius i el 24 i el 31 de desembre, de 10 a 14.30 h
Dilluns i els dies 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener, tancat

Més informació sobre horaris>

Preu d'entrada a l'exposició temporal:

Tarifa general: 4 €
Tarifa reduïda: 3 € 
Tarifa reduïda especial: 1,50 €

Preu de l'entrada combinada [exposició temporal + exposició permanent]:

Tarifa general: 6,5 €
Tarifa reduïda: 4,5 €
Tarifa reduïda especial: 2,50 €

Més informació sobre tarifes>

Portes obertes a l'exposició:

12, 14, 27 i 28 de febrer
23 d'abril
18 i 21* de maig (Nit dels museus)

 

Catàleg de l'exposició >>

separator
Vídeos