Collaret neolític

Des de la prehistòria més antiga, les petxines i els cargols van ser utilitzats com a matèria primera en la confecció d’ornaments personals. El mar va ser una font molt important de proveïments per a la subsistència i alimentació però també per a l'elaboració de collarets, braçalets i altres ornaments personals molt habituals al Neolític.

A Catalunya és habitual trobar joies i ornaments corporals en les necròpolis o llocs d’enterrament de les primeres comunitats pageses. Aquest collaret pertany a una sepultura de la necròpolis de Mas de Serós al Montsià. A les fosses, el cadàver era acompanyat per un aixovar compost  per: vasos ceràmics,  eines de sílex o de pedra polida, i una rica ornamentació corporal sobre petxines: collarets molt o poc elaborats i formats per rodelles circulars perforades.

Els collarets, els penjolls i els braçalets de petxina eren símbols d’estatus i distinció i eren usats com a objectes de prestigi, de regal i també com a moneda de canvi;  prova d’això darrer és la troballa de joies d'aquest tipus en comunitats molt allunyades del mar.

L’etnologia ens mostra un cas de xarxa d’intercanvi comercial basat en la possessió de collarets i polseres de petxines. És l’anomenada xarxa Kula entre els habitants de les illes melanèsies del sud-est de Papua Nova Guinea. Els seus habitants intercanvien dos tipus de petxines, les bagi i les mwal, que circulen en direccions oposades d’illa en illa seguint un recorregut circular establert. La possessió d’aquestes petxines es reservada a determinats homes i els confereix prestigi i rang social. Cada intercanvi es produeix segons un cerimonial, en el qual l’home posseïdor d’una petxina kula la cedeix a un altre i  al mateix temps  rep la petxina oposada. Aquest sistema crea una xarxa de lleialtats i obligacions entre membres de les diferents tribus que permet l’intercanvi de tot tipus de productes sota  l’empara  dels collarets de prestigi.

Teresa Rodon Borràs. Conservadora del Museu d'Història de Catalunya
Detall del collaret, on s'aprecien els petits cargols

Detall del collaret, on s'aprecien els petits cargols