Retaule de la Casa Procura d’Escaladei

Aquest retaule és d’estil barroc i formalment està compost per una taula d’altar amb dos calaixos, dos armaris a banda i banda de l’altar, dues grades i un bancal sobre l’altar. En el cos principal presenta una fornícula on es troba la imatge de la Marededéu i el Nen. En els laterals dues escultures de terracota policromada que representant a Sant Bru, fundador de l’orde i a santa Rosalina de Villeneuve,  monja cartoixana. En la part frontal de l’altar i en la peanya que sustenta la marededéu hi ha pintat l’escut de la Cartoixa d’Escaladei.

Originàriament, el retaule  formava part del conjunt de la capella de la casa procura dels cartoixans d’Escaladei, casa que administrava els assumptes de la comunitat cartoixana,  al carrer Banys Nous de Barcelona. L’any 1835 la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya s’instal·la en aquesta casa i finalment el retaule fou cedit a la Generalitat de Catalunya i dipositat al Museu d’Història de Catalunya.

Els cartoixans són un orde de vida contemplativa. L'objectiu d'un cartoixà és la contemplació pura en una vida monàstica d'oració.  Tenen un caràcter eremític, ja que els monjos viuen en comunitat, però separats i en solitud. Les cartoixes requereixen, doncs, una gran extensió de terreny, per permetre als monjos viure bona part del dia aïllats a les seves cel·les individuals: els àpats es fan a la cel·la. Només alguns oficis litúrgics i algunes feines es fan en comunitat.

La cartoixa d'Escaladei es troba a una vall, protegida per la serralada de Montsant. Es va fundar el 1194, gràcies a una concessió d'Alfons I, amb el propòsit de fixar un poblament en terres acabades de conquerir. Les donacions i compres que es van produir posteriorment van convertir la cartoixa en un gran senyor feudal que va posseir un ampli territori que abastà l'actual comarca del Priorat.

Diu la llegenda que el rei Alfons I el Cast va decidir fer donació d'unes terres a l'Orde de la Cartoixa perquè hi construïssin un monestir. La casa mare envià uns monjos a cercar el lloc més adient a les seves necessitats i en aquesta recerca els monjos trobaren un pastor que els explicà que en somnis veia uns àngels que pujaven al cel per unes escales repenjades a la soca del pi que hi havia al lloc on ell pasturava els seus ramats. Els monjos ho interpretaren com un senyal de Déu i allí mateix construïren un petit claustre que seria l'origen de la Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei, que vol dir "escala cap a Déu".

 Teresa Rodon Borràs. Conservadora del Museu d’Història de Catalunya 
L'escultura de terracota que representa Sant Bru de Colònia, fundador de l'ordre

L'escultura de terracota que representa Sant Bru de Colònia, fundador de l'ordre