Mostrari de teixit estampat de cotó amb diferents dissenys

Aquest mostrari procedeix de la fàbrica La España Industrial, Societat Anònima Fabril i Mercantil, que es va constituir a Madrid l’any 1847 per la família igualadina Muntades. Fou la primera societat anònima cotonera creada a l’Estat Espanyol. El 1851 es traslladà al carrer de la Riereta i al barri de Sants de Barcelona on ja tenien les instal·lacions productives i a Sants va crear la nova fàbrica coneguda amb el nom del Vapor Nou. La nova fàbrica fou construïda al límit entre els municipis de Sants i Barcelona i cal destacar el caràcter de modernitat en portar la darrera maquinària i els enginyers de centre-Europa, especialment d’Alsàcia i d’Anglaterra. Al 1953 la fàbrica estava a ple rendiment i al 1880, amb 2500 treballadors, executaven tot el procés tèxtil des de l’extracció del fil fins als brodats finals.

A partir del segle XIX, el mostrari és un element fonamental per a la venda i control de les teles, sobretot quan s’introdueix el concepte de ”teixit de novetat”. Aquests teixits seguien i creaven noves  tendències i modes que acabaran dirigint totalment la fabricació. El concepte principal era la fabricació per vendre i per obtenir uns beneficis. Cada temporada, dues vegades l’any, el fabricant havia de preparar un bon mostrari que el distingís dels seus competidors i li facilités les vendes.

Segons Roser Enric, especialista del museu d’Història de Sabadell, aquests llibres de mostres eren anomenats Referències Il·lustrades de despatx en el que les mostres de teixit es numeraven per sèries per catalogar-los i referenciar-los. Aquest llibres solien ser de gran format i s’hi enganxaven les mostres referenciades. Mentre durava la temporada aquests llibres eren utilitzats al despatx per anotar comandes i altres incidències referides a l’article en qüestió. Acabada la temporada, aquests llibres es guardaven junt amb els de temporades anteriors i constituïen un veritable arxiu d’empresa, que era consultat els anys següents, quan era hora de fer mostraris nous.

Teresa Rodon Borràs. Conservadora del Museu d’Història de Catalunya
El mostrari de teixits obert mostrant una sel·lecció de teixits

El mostrari de teixits obert mostrant una sel·lecció de teixits