Avui, divendres 1 d’octubre, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha fet lliurament al Museu d’Història de Catalunya de la Medalla d’Honor atorgada a les víctimes de la repressió de l’1 d’octubre de 2017 i als col·lectius jurídics que les defensen, perquè formi part de la col·lecció del Museu.
El Parlament va atorgar la seva màxima distinció el passat 10 de setembre a aquest ampli col·lectiu amb la voluntat d’acompanyar institucionalment tots aquells ciutadans i ciutadanes que els últims anys han defensat la llibertat d’escollir el futur del país i han patit persecucions pel seu compromís. En l’acte de lliurament al Museu d’Història de Catalunya, Laura Borràs ha declarat que “dipositar la Medalla d’Honor al Museu és la millor manera de representar la dimensió coral de la condecoració i el reconeixement a aquests milers de persones represaliades arran de la celebració del referèndum del Primer d’Octubre”. La presidenta del Parlament també ha expressat la voluntat d’incorporar-la a la col·lecció del Museu “per tal que contribueixi a construir la nostra memòria col·lectiva, però també per ajudar-nos a lluitar contra la desmemòria”.
El Museu d’Història de Catalunya, com a equipament nacional encarregat de conservar els objectes relatius a la història de Catalunya i de preservar la memòria col·lectiva del país, conserva i exposa objectes i documents referents a la nostra història política, social, cultural i econòmica que il·lustren totes les èpoques històriques. Amb aquesta missió, el Museu tindrà en dipòsit la medalla com a testimoni i memòria d’uns dels fets polítics recents que quedaran registrats en la memòria històrica. Com a institució de vocació nacional que representa la història del país, cal que conservi aquesta medalla com a patrimoni en testimoniança de la seva transcendència política.
La medalla serà registrada i catalogada dins les col·leccions del Museu i es prendran les mesures oportunes per garantir-ne la conservació dins de l’espai de reserva de l’equipament. Aquesta peça s’incorporarà a la col·lecció que el Museu d’Història de Catalunya recull sobre el procés polític que està vivint Catalunya, que s’inicià el 2010 amb la incorporació de la pancarta cedida per Òmnium Cultural «Som una nació. Nosaltres decidim» i que continuà amb la pancarta «Per la llibertat dels presos polítics i exiliats» dipositada el 2020.
Entorn a l’any 2010 es va iniciar una campanya de recollida de documents, imatges, vídeos i objectes materials per testimoniar els principals fets polítics del nostre país. El material donat permetrà preservar la memòria col·lectiva de Catalunya des del punt de vista polític i social i esdevindrà patrimoni que les properes generacions podran vincular amb el període històric que estem vivint.