Per la seva activitat professional i política, va haver d'exiliar-se a França després de la Guerra d'Espanya. Allà, les autoritats franceses el van tenir tancat en diferents camps de concentració fins gairebé el final de la Segona Guerra Mundial (Argelers, Bram, Montoliu, el Recebedor, Neiçon, Tombaboc). Va sobreviure a la duresa dels camps (fam, fred, epidèmies etc.) gràcies a l'escriptura. En les condicions més adverses, mai va deixar d'escriure, en català, esperanto, castellà i francès. En sortir dels camps tenia escrits més d'una dotzena de llibres, testimonis directes i coetanis de la duresa d'aquests camps de la vergonya on tants exiliats republicans, i no només, van perdre la vida. Les dificultats de la postguerra, tant a Tolosa de Llenguadoc com després a València, i la mort sobtada abans dels 54 anys li va impedir dur-los a impremta. Després d'una primera edició en francès i una altra en esperanto, ara l'Associació Catalana d'Esperanto ofereix en català un recull d'aquests relats i poemes.
Hi participaran: Carles Vela, editor, i Carles Biosca, traductor.
Carles Biosca és filòleg, doctor en Teoria de la Traducció (2010) amb la tesi Estudi de la traducció en llengua sarda i de la incidència en el procés d’estandardització. Ha treballat en l’ensenyament secundari, i també com a traductor i corrector. Des del 2002 treballa al Departament de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els seus interessos de recerca se centren en la història i la sociologia de la traducció.
Carles Vela és historiador medievalista i, des de 2019, cap de les publicacions de l'Associació Catalana d'Esperanto. Des d'aquesta càrrec ha iniciat les col·leccions Jaume Grau Casas, d'edicions bilingües català-esperanto de literatura catalana (S. Espriu, La pell de brau - La taŭrofelo; S. Espriu, Cementiri de Sinera - Tombejo de Sinera; V. Català, Antologia de Solitud i altres relats - Antologio de Soleco kaj aliaj rakontoj; L. Casas, Poemes, relats i marietes - Poemoj, rakontoj kaj kokcineloj), i Montserrat Franquesa i Gòdia, d'estudis sobre la literatura original en esperanto (E. Abeyà; X. Margais, Escriure amb força. Dones premiades als Jocs Florals Internacionals (1909-1936)).
Informació pràctica
- Data: 8 de novembre del 2023
- Horari: a les 18:30h
- Lloc: Sala Auditori del Museu d’Història de Catalunya, Plaça de Pau Vila, 3, (Palau de Mar)