- El Museu d’Història de Catalunya celebra el Dia Internacional dels Museus 2021 amb tres jornades de portes obertes i un munt d’activitats culturals gratuïtes que es desenvoluparan entre el dissabte 15 i el dimarts 18 de maig.
Dissabte, portes obertes i la Nit dels Museus
El Museu també celebra la Nit dels Museus. Aquest dissabte 15 de maig obrim portes de 10 a 21h amb una jornada de portes obertes i una proposta d’activitats per gaudir d’aquest esdeveniment tan especial.
A les 11h farem els Pessics d'història amb la visita dinamitzada 'Sobreviure a la prehistòria', dedicada a famílies amb infants a partir de 6 anys. A partir dels objectes del passat que trobarem al museu ens endinsarem en la prehistòria de Catalunya d’una manera lúdica i divertida.
El MHC també organitza el servei de medicació cultural 'Busca l’armilla vermella!' a l’exposició permanent 'La memòria d’un país' d'11h a 14.30h i de 16h a 21h. Un equip educatiu estarà a la vostra disposició per resoldre els vostres dubtes i donar-vos a conèixer més aspectes de l’exposició. Només cal que els busqueu a les sales identificats amb una armilla vermella.
Amb motiu de la celebració de la Nit dels Museus, a partir de les 18h de la tarda el Museu es vestirà de festa amb el taller de banderoles 'Guarnim el museu', on persones petites, mitjanes i grans crearan banderoles úniques i divertides i formaran una gran garlanda de festa.
La il·lustradora Txell Darné ha creat un joc de garlandes inspirades en diferents elements de la festa popular a partir de les quals crearem les nostres pròpies banderoles, que després penjarem a l'espai Àgora del Museu.
Matinal de diumenge de portes obertes
El diumenge 16 de maig també hi haurà jornada de portes obertes de 10 a 14.30h i s’oferirà el servei de mediació cultural 'Busca l’armilla vermella!' d'11 a 14.30h.
Donem de nou la benvinguda a la gent gran
En sintonia amb la idea de “recuperar els museus” del lema del DIM 2021, convidem a la gent gran a retornar al Museu d’Història de Catalunya amb totes les mesures de seguretat i higiene. Per això, el 17 de maig a les 11h rebrem un grup del Casal Cívic de la Barceloneta que, acompanyat de l’equip educatiu del Museu, realitzarà una visita pels principals escenaris del segle XX que els convidarà compartir les seves vivències i records.
Dia Internacional dels Museus (DIM)
Durant la jornada del dimarts 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, els visitants gaudiran d’entrada gratuïta a les instal·lacions del museu de 10h a 19h, amb la possibilitat de conèixer l’exposició permanent La memòria d’un país i les dues exposicions temporals: ‘Guillén. Màgia a l’espai escènic’ i ‘Epidèmies i pandèmies en la història d’Europa’.
Aprofitant un dia tan significatiu, es podran veure les noves peces exposades dins el programa El Museu Presenta, un espai on s’exhibeixen, al llarg de l’any, peces especialment destacades del fons de la col·lecció i que no sempre es mostren a l’exposició permanent.
A El Museu Presenta es podrà contemplar una petita selecció d’una col·lecció formada per un gran nombre de jocs i joguines d’època franquista. Les peces, situades cronològicament en les dècades dels anys 40 als 70 del segle XX, són un bon exemple de l’ideari social d’aquells moments convulsos.
Les joguines o jocs cauen en la reproducció i promoció d’uns estereotips de gènere i perpetuen rols i conductes sexistes. Encara avui, en la societat actual, es pot observar una profunda interiorització d’aquests rols en les mentalitats de generacions i generacions de persones que van ser educades durant aquell període.
Tanmateix, a l’Espai Àgora del Museu es gravarà un podcast conduït per les quatre components del grup ‘Gent de Merda’ on es parlarà de museus amb joves museòlegs. El podcast es podrà escoltar a través del canal de Gent de Merda i del Youtube de patrimonigencat.
El DIM 2021, també a les pantalles
Aquest any el Dia Internacional dels Museus també tindrà un caràcter virtual i des del Museu d’Història de Catalunya hem preparat un conjunt de propostes digitals que, a més a més, s’emmarquen en la celebració del 25è aniversari de la nostra institució. Compartim la història i el patrimoni a través de les pantalles amb la voluntat d’arribar a tothom i recordar la importància dels equipaments museístics com a centres de cultura i de coneixement col·lectiu.
- El clip dels 25 anys amb visual thinking sobre els reptes de futur del Museu, que presentarem a través de les nostres xarxes socials.
- El nou catàleg en línia, un sistema de cerca al web que facilita la consulta en línia d’una àmplia selecció d’objectes de les col·leccions del Museu.
- La iniciativa 25 anys, 25 objectes, una selecció de peces destacades de la col·lecció del Museu i representatives de la història de Catalunya que s’incorporarà al nostre web.
- El Quiz dels 25 anys, un joc amb 25 preguntes amb el qual petits i grans podran posar a prova els seus coneixements i descobrir un munt de curiositats sobre la història del país.
- Publicació del cinquè episodi de La memòria d’un país. La història de Catalunya animada, un projecte audiovisual que el Museu va llançar a finals del 2020 per explicar a les generacions joves la història de Catalunya, des dels orígens fins a l’actualitat, a través de vuit infografies animades.
I pels més joves, el programa Histogamers
Una de les iniciatives estrella de la jornada és el programa Histogamers. El Museu d’Història de Catalunya vol ser, també en les noves tecnologies, un espai per a la trobada, el debat i la reflexió, així com una eina per a l’aprenentatge... ara amb l’Histogamers! Cada quinze dies, un nou episodi conduït per l'streamer i historiador, Eudald Navarro, que ens descobrirà alguns dels jocs més interessants de temàtica històrica. El 19 de maig a les 19h, connecteu-vos en streaming al canal de Twitch del Museu i descobriu les millors recomanacions del nostre expert en videojocs.
Una visita amb molt de gust
Les jornades del Dia Internacional dels Museus el completen amb una visita guiada a l’exposició 'Epidèmies i pandèmies en la història d’Europa', una instal·lació temporal que s'incorpora a l’exposició permanent del Museu on descobrireu les principals epidèmies que s’han succeït al llarg de la història del continent europeu. La visita, que tindrà lloc dimecres 19 de maig a les 19h, finalitzarà amb un obsequi de carquinyolis i ratafia, beuratge molt utilitzat a l’antiguitat per curar tota mena de malalties. Aquesta i moltes altres anècdotes us hi esperen!
Portes obertes:
- 15 de maig, de les 10h a les 21h del vespre (Portes obertes)
- 16 de maig, de les 10h a les 14.30h (Portes obertes)
- 18 de maig, de 10 a 19h (Portes obertes)
Nota / Condicions d’accés a les activitats:
- Enguany celebrarem el DIM i La Nit dels Museus en un format inèdit, adequat a les condicions sanitàries i de seguretat actuals. Per tal d’evitar aglomeracions recomanem adquirir entrada de La Nit dels Museus a través del web. Per assegurar accés a les activitats (Taller de banderoles, Visita epidèmies i pandèmies) amb aforament limitat caldrà reservar la vostra plaça per poder-hi assistir, a la pàgina web del Museu d’Història de Catalunya.
- Tots els espais estaran degudament perimetrats i seran amb aforament controlat. Es garantirà el compliment del protocol de neteja i desinfecció. Les persones que ens visiten hauran d’accedir al Museu amb la mascareta, respectant la distància física i disposaran de gel hidroalcohòlic.