Suport a la preservació dels murals de Picasso a Oslo

La salvaguarda del patrimoni català és una de les principals missions del Museu d'Història de Catalunya i, per aquest motiu, ens sumem al manifest impulsat pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) per demanar que es preservi l'edifici Y-Block, a Oslo, que conté uns murals basats en dibuixos de l'artista Pablo Picasso. 

Façana dels edificis Y-Block (esquerra), a Oslo, i del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (dreta), a Barcelona, amb gravats de l’artista Carl Nesjar basats en dibuixos de Pablo Picasso. Font: Wikipedia

L'edifici Y-Block d'Oslo té a les seves façanes uns murals amb gravats de l’artista Carl Nesjar. Els va fer l'any 1957 basant-se en uns dibuixos de Pablo Picasso gràcies a una feina conjunta que van desenvolupar. Cinc anys més tard, l'any 1962, Carl Nesjar arriba a Barcelona i crea els murals de la seu del Col·legi d'Arquitectes a Barcelona a la Plaça Nova, al costat de la Catedral, i que han esdevingut una icona barcelonina. Com en el cas d'Oslo, els va fer basant-se en dibuixos de Picasso i no es podrien entendre sense la col·laboració prèvia dels artistes a Oslo. Per tant, la història dels dos edificis està intrínsecament lligada, perquè comparteixen una expressió artística singular, els mateixos actors i artistes i una seqüència creativa, que els enllacen per sempre. 

El Col·legi d’Arquitectes fa anys que dona suport a la preservació d’aquests murals per la unitat conceptual que comparteixen i per la història que els uneix. Però ara el govern noruec ha iniciat els preparatius per enderrocar-lo. L’Y-Block és un dels edificis del complex governamental d'Oslo i va resultar afectat en els atemptats terroristes del 2011, fet que motiva el seu enderrocament.  

Malgrat el govern noruec s’ha compromès a conservar els murals, el COAC considera que les obres d’art sense l’edifici per a les quals han estat concebudes deixen de tenir sentit. Per això, defensa la preservació de la que consideren que és una única obra arquitectònica, formada per l’edifici i els seus murals i impulsa un manifest al qual ja ens hem adherit el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Miró, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu Picasso i nosaltres, el Museu d'Història de Catalunya.

L’escrit es farà arribar tant a l’Ajuntament d’Oslo com a la Societat Noruega per a la Preservació de Monuments (Fortidsminneforeningen), que fa temps que duu a terme una campanya en contra de l’enderrocament de l’Y-Block.