L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya posa en marxa l’aplicació web «Comparador històric del territori»

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha posat en marxa una aplicació web que permet veure a vista d’ocell l’evolució de qualsevol punt de Catalunya des del 1945 fins l’actualitat, anomenada Comparador històric del territori.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la desclassificació, fa uns anys, del Project Casey Jones, un projecte de fotogrametria de tot Europa Occidental realitzat entre gener del 1945 i octubre del 1946 per la USAAF (United States Army Air Forces) i la RAF (Royal Air Force), en el context de les últimes operacions bèl·liques de la Segona Guerra Mundial i la immediata postguerra. Per la seva cobertura i antiguitat, aquest projecte ha estat considerat com un dels vols aerofotogràfics més importants de la història europea.

El funcionament de l’aplicació és simple: s’introdueix el nom d’una localitat al cercador i apareixen dues fotografies aèries de la zona, una a l’esquerra i l’altra a la dreta de la pantalla. De forma preestablerta, la fotografia de l’esquerra correspon a la de 1945-1946, mentre que la de la dreta representa la vigent. Pots navegar lliurement amb el ratolí o el teclat, allunyar-te o apropar-te, així com seleccionar entre diferents anys per realitzar la comparativa.

El sistema també permet navegar de dues maneres: desplaçant solidàriament ambdues imatges (la imatge d’una banda correspon a la de l’altra), o escombrant la imatge (es sobreposa l’una amb l’altra).

Fins i tot pots transformar en  GIF animat l’àrea mostrada, creant una superposició de les imatges disponibles de forma cronològica. Ja no tens excusa per poder afirmar davant dels teus coneguts que «abans tot això eren camps!».

Més informació

Potser t'interessa...

Si t’atrau la aerofotografia, el Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) disposa d’un arxiu fotogràfic dels bombardejos duts a terme per l’Aviazione Legionaria delle Baleari durant la Guerra Civil Espanyola. Pots visualitzar part del fons en aquest enllaç. Algunes de les fotografies d’aquest fons van ser utilitzades per realitzar el nostre vídeo en commemoració dels 80 anys dels bombardejos feixistes de Barcelona.