Ismael Smith. La Bellesa i els monstres

El Museu d’Història de Catalunya ha cedit una de les peces de la seva col·lecció, Cap d’Enric Prat de la Riba d’Ismael Smith, per tal de participar a l’exposició temporal Ismael Smith. La bellesa i els monstres, que es podrà visitar fins el 17 de setembre al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

La mostra és una gran retrospectiva que revisa a fons la trajectòria de l’artista, una tasca pendent de la història de l’art català. Smith va ser famós durant els primers anys de la seva carrera. El 1919, però, va marxar a viure als Estats Units i va començar el procés del seu oblit. A Catalunya no seria un artista oblidat del tot però se’l mantindria acotat al terreny de la il·lustració satírica i del bibelot.

El retrat d’Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1917), és una escultura realitzada per l’artista Ismael Smith el 1917, any de la mort del polític. Aquesta obra va restar desapareguda durant anys, de la mateixa manera que molta de la producció artística de Smith. Probablement era una de les que hi havia en el seu taller del carrer del Call de Barcelona i que es va perdre durant la guerra civil. Aquest retrat posa de manifest l’habilitat i el talent de Smith en l’escultura. És una obra d’un gran valor històric i artístic realitzada sobre guix que conserva restes de la policromia original en tons verds i blaus. Aquesta obra de gran format, que s’emmarca en la línia més expressionista de l’artista, no va ser l’única que Smith va realitzar. D’aquestes característiques, se’n coneixen dos retrats més, el dedicat al polític Francesc Cambó i el del músic Enric Granados.

Podeu consultar més informació sobre aquesta obra en aquest enllaç