Condol per la mort d’en Pere Basté

El Museu d’Història de Catalunya vol expressar el seu condol per la mort d’en Pere Basté, que formava part del Consell dels Savis.

Nascut el 1922 a Barcelona, Pere Basté ha sigut un home vitalista, bon conversador i inquiet per la cultura catalana. De jove va participar en esbarts dansaires, va fundar l’esbart català de Cuba i va ser actor i director del teatre amateur català.

La seva llarga vida també el va portar a ser testimoni de la nostra història recent. Va estar amb el seu avi a la plaça de Sant Jaume de Barcelona el 14 d’abril de 1931, quan Francesc Macià va proclamar la República Catalana. I durant els bombardejos feixistes sobre la ciutat de Barcelona (1937-39), quan ell només tenia 15 anys, es va fer voluntari de la Creu Roja.

Va explicar aquests i molts altres fets a multitud de joves com a membre del Consell dels Savis del museu des dels seus inicis, l’any 1999. Li agradava explicar als alumnes com havia sigut alumne del Grup escolar Milà i Fontanals de Barcelona, i recordava amb molta estimació a la Directora Rosa Sensat. Al final de les seves explicacions dels bombardejos feixistes sobre la ciutat de Barcelona, sempre mostrava molt orgullós, la Medalla que li va atorgar la Creu Roja per la seva participació en aquells dramàtics fets. Aquí podeu veure l'entrevista completa que es va fer a en Pere Basté on explicava aquestes i moltes altres anècdotes.

En Pere Basté va viure intensament al llarg de la seva vida i va gaudir de les seves grans passions: Catalunya, el teatre català, el ball i el Barça.

Des d’aquí el Museu d’Història de Catalunya vol agrair els seus anys de mestratge i lliçons de vida i civisme en el Consell dels Savis.