40è aniversari de la legalització de l'Amical de Mauthausen

El Museu d’Història de Catalunya s’uneix a la commemoració del 40è aniversari de l’associació Amical de Mauthausen que agrupa antics republicans espanyols deportats a camps de concentració nazi.

Des del Museu volem felicitar aquesta associació, fundada el 1962, que agrupa i representa a tots els deportats republicans, tant els que van ser assassinats com els que  van sobreviure als camps de concentració nazi, i a tots els seus familiars. L’associació pren el nom del camp austríac de Mauthausen pel fet de que va ser on hi van deportar més espanyols republicans.

Durant la dictadura franquista, va haver d’actuar en la clandestinitat i no va ser reconeguda i legalitzada fins l’any 1978, amb el començament de la democràcia espanyola. Aquesta etapa va coincidir amb la publicació Els catalans als camps nazis, de Montserrat Roig, que va permetre conèixer una història fins llavors desconeguda: la dels aproximadament 10.000 republicans exiliats a França, que van ser capturats i deportats en aquests camps de concentració.

L’Amical agrupa i representa a deportats de tot l’estat espanyol i té la seva seu a Barcelona. El seu objectiu principal és treballar per la memòria de tots els que van patir les conseqüències de la guerra civil abans i després de marxar a l’exili. Això és possible a través de la divulgació a través de testimonis i els constants homenatges mitjançant actes i monuments commemoratius.