Els efectes de l'Armistici a Catalunya
El mariscal Joseph Joffre a Barcelona

El mariscal Joseph Joffre a Barcelona

El cert és que l’esperit reivindicatiu catalanista no es va apaivagar del tot, i tornà a manifestar-se durant els Jocs Florals de 1920. L’acte, celebrat el maig de 1920, comptà amb la participació del mariscal Joseph Joffre, fill de catalans rossellonesos i heroi nacional a França pel seu paper durant la guerra. La seva visita fou celebrada com un gest d’homenatge, i se li van retre honors especials tant des de la ciutat, com des dels sectors catalanistes. 

El catalanisme homenatja a Joffre

Entre els actes destacats durant els dies que va romandre Joffre a Barcelona, destaquen l’ofrena de la comunitat francesa de Barcelona d’un bust del mariscal, entregat a l'ajuntament i redescobert als magatzems municipals arran de l'exposició «Flames a la frontera: Catalunya i la Gran Guerra», i el discurs pronunciat en català pel propi Joffre durant la celebració dels Jocs Florals, que va exaltar el públic assistent i acabà provocant càrregues policials i detencions. Aquests últims fets van escurçar l’estança del mariscal a la ciutat, i el 7 de maig enfilava rumb a Girona per ser homenatjat de nou, poc abans d’abandonar definitivament el principat.

La rebuda barcelonina

Visita del mariscal Joseph Joffre a Barcelona i recepció a l'Ajuntament en motiu dels Jocs Florals de Barcelona. 1-2 de maig de 1920. © Musée du Maréchal Joffre

Obsequi del bust del mariscal Joffre a l'Ajuntament de Barcelona

Obsequi del bust del mariscal Joffre a l'Ajuntament de Barcelona