Basada en fets reals, “Salvatges i homes” d’Annelise Heurtier relata la història d’un dels darrers zoos humans que van existir al cor d’Europa. En plena Exposició Colonial de 1931, a París arriba una nova atracció: al recinte del Jardí d’Aclimatació, just al costat dels cocodrils, hi ha un cartell que diu “Caníbals”. Darrere la reixa s’exposen els membres de diverses tribus de Nova Caledònia. Un d’ells és el nostre protagonista, l’Edou, que poc s’imaginava que aquest seria el seu destí.
Quan el recluten a casa seva (una colònia sota domini francès) li diuen que viatjarà a París en una missió per representar la seva cultura. Però acaba convertit en un espectacle, forçat a disfressar-se i representar caricatures grotesques de la seva cultura. La seva història està inspirada en la de Marius Kaloïé, un dels joves que el 1931 es va veure obligat a representar el paper de “salvatges” durant l’Exposició Colonial.
Annelise Heurtier fa una molt bona feina a l’hora de transportar-nos a la societat d’aquell moment: la vida a les colònies d’Oceania, l’ambient de París, les atraccions de l’Exposició Colonial... A més, també ens mostra el punt de vista d’en Victor, un jove burgés parisenc que es replantejarà els seus valors i creences després descobrir que l’Edou no és la “bèstia” que l’organització descriu als seus pamflets. Així començarà una fugaç però emotiva història d’amistat i tolerància que capgirarà les seves vides.
L’epíleg d’aquesta edició compta amb un text d’Antum Toasijé, president del CEDRE (Consejo para la Eliminación de la Discriminación Racial o Étnica). Explica que, tot i que a França va ser el país on es van fer més exhibicions de “pobles negres”, casa nostra malauradament no va ser una excepció. Posa exemples com l’exhibició de “La tribu Aixanti” a Barcelona el 1897, que mostrava a 150 persones tancades en un recinte dia i nit pel preu d’una pesseta. O el conegut cas del «Negret» de Banyoles, l’home del grup cultural san de Sud-àfrica que fou exhibit dissecat al museu Darder fins el 1991.
Tal i com diu la crítica de Les Notes: “Propera a la docuficció, Salvatges i homes omple un buit i exposa de manera precisa als joves aquesta part gens gloriosa de la nostra història”. I encara més: ens demostra que hi ha esperança per vèncer el racisme, perquè el respecte, la generositat i l’amistat no tenen res a veure amb el color de la nostra pell... Paraula de Mixa.
Mixa
Fitxa bibliogràfica
Títol: Salvatges i homes
Autor: Annelise Heurtier
Editorial: Pagès Editors
Any: 2024