Visita «Epidèmies i pandèmies en la història d'Europa»

La sobtada aparició del coronavirus (covid-19) ha posat la nostra societat en una situació crítica. Com a comunitat mai no hem estat tan conscients com ara de la indefensió davant d’una malaltia. Aquesta sensació de total incertesa i desconcert deu ser la mateixa que van tenir moltes de les societats que ens han precedit, les quals van haver d’assumir la convivència amb les malalties que sovint les afectaven. La presència d’una malaltia infecciosa de llarga durada, àmplia extensió geogràfica i alta taxa de mortalitat podria haver estat una de les causes del col·lapse i declivi d’algunes societats en el passat.

L’evidència més antiga que coneixem d’una possible epidèmia se situa en els moments finals del Neolític europeu —fa entre 6.000 i 5.000 anys—, atès que s’hi ha identificat la presència del bacil Yersinia pestis, causant de la pesta bubònica. En les cultures antigues —Grècia, Roma— els coneixements mèdics ja permetien intuir com es transmetia la malaltia i quines mesures de prevenció calia adoptar: aïllar els malalts, evitar tot contacte amb ells i minimitzar els desplaçaments per impedir-ne la propagació. Malgrat això, fins ben entrat el segle XVIII, encara hi havia la creença que les epidèmies eren un càstig dels déus, de la conjunció dels astres o de determinats fenòmens atmosfèrics. En l’actualitat hem deixat enrere les supersticions i coneixem —o creiem conèixer— l’origen, les característiques i el remei per guarir-nos de les malalties que es puguin presentar. Això és el que ens pensàvem... però ha arribat la covid-19 i ens ha deixat trasbalsats i amb les defenses baixes.

Us proposem una visita guiada a la mostra «Epidèmies i pandèmies en la història d’Europa», una instal·lació temporal que hem incorporat a l’exposició permanent del museu on descobrireu les principals epidèmies i pandèmies que s’han succeït al llarg de la història a Europa, i el seu impacte en la societat.

Informació pràctica 

Dies: cada dimecres, del 12 de maig al 16 de juny de 2021 (ambdós inclosos)

Horari: 19.00h a 20.00h 

Preu: 7€. 25% de descompte pels membres del programa SOM Museu d'Història de Catalunya

Lloc: Museu d'Història de Catalunya 

Amb reserva: És imprescindible reservar la teva entrada al telèfon 932254244 o a l’adreça mhcvisites.cultura@gencat.cat.

Aforament: 15 persones màxim

Covid-19: és obligatori dur la mascareta posada durant la visita. Consulta aquí totes les mesures de seguretat i higiene que seguim al museu per prevenir i fer front al covid-19, així com les normes de visita que cal seguir.