Vista al castell templer de Gardeny

En motiu de l’exposició Templers. Guerra i religió a l’Europa de les Croades hem volgut vincular la història amb el patrimoni cultural del país, organitzant una sortida a l'emblemàtic castell templer de Gardeny. La visita tindrà lloc el proper dissabte 17 de juny. 

El castell de Gardeny

Durant la segona meitat del segle XII, l'Orde del Temple va alçar un complex conventual a l'estratègic turó de Gardeny. L'elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzada com a base d'operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l'any 49 aC.

Durant els segles XVII i XVIII, l'antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l'artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d'amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d'aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa.

El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Penyíscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó.

Dissabte 17 de juny:

08.30h. Sortida des del Museu d’Història de Catalunya

11.00h. Arribada a Lleida. Visita guiada al castell de Gardeny

14.00h. Dinar

19.30h. Aproximadament, arribada al punt de sortida

Observacions

  •  Es recomana dur calçat còmode.
  •  No es recollirà ni es deixarà passatger en cap punt fora de l'estipulat.
  •  Durant els trajectes hi haurà una parada de 30 min aproximadament per anar al servei.
  •  Els horaris són aproximats i estan subjectes a imprevistos com incidències en el trànsit.
  •  L'acompanyant no es fa responsable de distribuir els seients ni a l'autocar ni al restaurant.
  •  És imprescindible arribar al punt de trobada almenys 15 minuts abans, l’excursió comença a la seva hora puntualment.
  •  Imprescindible reserva prèvia. Si no s’arriba a un mínim d’inscrits l’organització es reserva el dret d’anul·lar l’excursió.
  •  En cas de no presentar-se, no es retornarà l’import abonat.

Preu: 35€ (el preu inclou l’autocar, el guia, les entrades i el dinar)
Informació i Reserves: al telèfon 93 225 42 44, de dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 15.30 a 17.30 h, divendres de de 10 a 14 h i a l’adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat.

.