Presentació de llibre "Memòries de l’exili mexicà 1943 - 1956"

Presentació del primer volum de Memòries de l’exili mexicà(Cossetània Edicions, 2017) d’Artur Bladé Desumvila (1907 - 1995), escriptor, memorialista, cronista de l’exili i biògraf, Creu de Sant Jordi 1984. El segon volum anirà de 1957 a 1961, any del retorn a Catalunya.

L’obra, escrita en forma de dietari, completa, junt amb el llibre De l’exili a Mèxic (1993), l’experiència dels 19 anys d’exili mexicà de l’escriptor i de la seva família. El dietari descriu la mescla de sentiments, esperances i decepcions que va emergir en aquell llarg període. I no solament per a ell i la seva família sinó també pels exiliats catalans que Bladé va freqüentar de manera assídua. El llibre recull moments difícils com ara el de guanyar-se la vida decentment que tant l’autor com molts exiliats van haver d’afrontar. Per l’obra hi desfilen innumerables personatges de tots els àmbits que Bladé va tractar i no s’estalvia res de les diferències, disputes i problemes que hi va haver entre els exiliats.

Les memòries reflecteixen amb realisme l’exili mexicà dels nombrosos catalans que van poder aprofitar la generosa acollida promoguda pel president mexicà Lázaro Cárdenas. Curiosament, en general, no hi ha massa testimonis de l’exili republicà a Mèxic concretat en dietaris i, per això, aquestes memòries tenen un valor addicional, tant literari com històric, pel que fa a aquella experiència, molt diferent de la que va ser l’exili a França.

Hi intervenen Josep Maria Figueres, professor del departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona; Francesc Foguet, professor de literatura catalana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona; Xavier Garcia, periodista, assagista i biògraf; Artur Bladé Font, doctor en Química, va ser sotsdirector general de Recerca de la Generalitat, fill d’Artur Bladé Desumvila.   

Informació pràctica 

  • Dia: dimarts 20 de març 
  • Hora: 19.00h
  • Lloc: Auditori 
  • Preu: activitat gratuïta 
  • Més informació: Casa Amèrica Catalunya  932 380 661 - americat@americat.barcelona

.