Cicle de concerts 2018

L'any 2018 el Museu d’Història de Catalunya va celebrar el cicle 100% jazz, un passeig musical sota les nits estiuenques a la terrassa del museu, situat enfront el Port Vell i un total de sis actuacions on descobrir les arrels del jazz. 

La historia d’aquest gènere universal i centenari centra enguany la proposta musical per a les Nits d’Estiu. El gènere esdevé estendard de llibertat i integració en finalitzar la Primera Guerra Mundial, període sobre al que està dedicada l'exposició temporal Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra, que es podrà visitar abans de cada concert. Coincidint amb el centenari de la fi de la barbàrie, els ritmes populars afroamericans arribaren al Vell Continent, i Barcelona fou la porta d’entrada als primers Ragtimes, el so sureny de Nova Orleans i del Delta del Mississippí i a emplenar les sales de ball amb el Swing per bandera.

Programació

Iniciarem les actuacions en viu rememorant els antecedents del jazz amb un concert on farem un viatge musical des de finals del segle XIX fins els anys 30-40 del segle passat presentat pel pianista barceloní Lluís Coloma. Per recrear el jazz de Nova Orleans, a les primeries de la dècada de 1900, tindrem el plaer de comptar amb els Barcelona Swing Serenaders que, acompanyats del trompetista Ricard Gili, repassaran els moments més emblemàtics de la música de la gran ciutat de l’estat de Louisiana. Les arrels del doo wop provenen dels anys 1930, nascut del matrimoni dels ritmes sincopats africans i dels himnes religiosos dels blancs puritans, als que se li van incorporar també influències del blues fins adquirir la seva pròpia personalitat. A Barcelona l’estil té nom propi: The Velvet Candles, que ens oferiran a capella bona part del seu dilatat repertori. El jazz més clàssic tindrà el seu màxim exponent amb els Old Cats Swing Band.

Ja entrat el més d’agost viatjarem pel Mississippí amb els Cotton Roots i el seu blues acústic on ens traslladarem al blanc i negre, als camps de cotó amb els ritmes rurals, de la mà d’una proposta que aposta per les arrels del gènere amb una recerca cap a les primeres formes de blues. La nit dedicada al swing ballable no podia comptar amb millors especialistes en jazz clàssic i en swing festiu com són Shakin’ All. Amb aquest encomanadís estil rememorarem en directe l’època daurada de les sales de ball amb un repertori de temes dels anys 20, 30 i 40, i posarem el punt i final festiu a aquest passeig pels ritmes primigenis del jazz i del blues.

Concerts

4 de juliol. Lluís Coloma. Ragtime i Boogie  Més informació [COMPRA AQUÍ LA TEVA ENTRADA]

11 de juliol. Barcelona Swing Serenaders & Ricard Gili. New Orleans. Més informació [COMPRA AQUÍ LA TEVA ENTRADA]

18 de juliol. The Velvet Candles a capella. Doo wop. Més informació [COMPRA AQUÍ LA TEVA ENTRADA]

25 de juliol. Old Cats Swing Band. Dixieland i Swing. Més informació [COMPRA AQUÍ LA TEVA ENTRADA]

1 d'agost. Cotton Roots. Delta Blues. Més informació  [COMPRA AQUÍ LA TEVA ENTRADA]

8 d'agost. Shakin' All. Swing Ballable. Més informació  [COMPRA AQUÍ LA TEVA ENTRADA]

Informació pràctica 

Dies: tots els dimecres del 4 de juliol al 8 d'agost de 2018

Horari: El concert és a les 22h. Es pot accedir al museu a partir de les 20h per visitar les exposicions temporals i a les 20.30 s'ofereix una visita guiada a l'exposició 'Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra' inclosa en el preu de l'entrada. 

Lloc: Terrassa del Museu d'Història de Catalunya (planta 4)

Preu: 13€. Venda d'entrades a les taquilles del museu o al web de TIME OUT

Els membres de SOM Museu d'Història de Catalunya i els socis de Jazz Cava tenen un 10% de descompte, quedant el preu d'entrada en 11,70€. L'entrada inclou la visita guiada a l'exposició Flames a la frontera. Catalunya i la Gran Guerra, el concert i el combinat de les Nits d'Estiu o un refresc. 

Informació i reserves: Per més informació o si vols reservar la teva entrada ho pots fer al correu electrònic mhcvisites.cultura@gencat.cat o al telèfon 93 225 42 44.