Notícies del museu

Notícies del museu
2012
03/05/2012
El director del museu explica la “Nova Barcelona” dels exiliats del 1714 a la Universitat de Vest, a Timisoara (Romania)

També es prepara la traducció a l’hongarès de la seva obra La Nova Barcelona del Danubi

El pròxim dilluns 7 de maig, el director del Museu d’Història de Catalunya, Dr. Agustí Alcoberro, imparteix la conferència “Noua Barcelona din Banatul Temesvar. Orasul hispanic exiliat 1735-1738” (“La Nova Barcelona del Banat de Temesvar. La ciutat dels exiliats hispànics 1735-1738”) a la Universitat de Vest, a Timisoara (Romania).


Aquesta conferència descriu les vicissituds de la colònia anomenada Nova Barcelona que va ser creada per centenars d’exiliats de la Guerra de Successió vint anys després de la desfeta del 1714. El lloc de colonització, situat a la regió històrica del Banat de Temesvar (Timisoara en romanès), correspon avui a la localitat de Zrenjanin (regió autònoma de Voivodina, Sèrbia) i és a escassa distància de la ciutat romanesa. L’acte ha estat organitzat per ViaRumania, empresa catalana amb seu a Timisoara.

Agustí Alcoberro es desplaçarà també a Zrenjanin, on es reunirà amb Ferenc Nemet, director de l’editorial Forum, i amb Krisztina Nemes, professora de la Universitat de Novi Sad i traductora, que preparen l’edició hongaresa del llibre La ‘Nova Barcelona’ del Danubi (1735-1738), editat recentment per Rafael Dalmau.

De fet, Alcoberro ja va impartir una conferència de títol gairebé idèntic al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona amb motiu de la Diada Nacional del 2011, en un acte presidit pel tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana. “Ara”, explica el director del museu, “podrem explicar aquesta història tan sorprenent i commovedora als habitants actuals del lloc on es va produir”.

 

*Feu clic a la fotografia per obtenir més informació.

  Baixar
ImprimirPujar