La cursa espacial

La cursa espacial

En commemoració del 50é aniversari de l’arribada de l’home a la lluna, des del Museu d’Història us convidem a repassar un dels principals esdeveniments que, des de finals dels anys cinquanta, va empènyer a la humanitat a mirar més enllà, en direcció a les estrelles. Parlem de la cursa espacial que van desenvolupar els Estats Units i la Unió Soviètica.

La cursa espacial va ser una “competició” que es va dur a terme durant la Guerra Freda entre la Unió Soviètica i els Estats Units amb l’objectiu de demostrar al món quina d’ambdues nacions assolia els majors avenços tècnics i científics. De forma anàloga a la cursa armamentista, la cursa espacial va exemplificar la rivalitat cultural i tecnològica que va existir entre els dos blocs que dominaren bona part del món entre 1947 i 1991. Així mateix, va proporcionar la possibilitat d’establir una lluita sense vessament de sang, focalitzada en l'obtenció de prestigi internacional.

No existeix , però, unanimitat respecte l’establiment d’un principi i una fi de la mateixa. Se sol considerar el llançament del primer satèl·lit artificial, l’Spútnik 1, com l’arrencada d’aquesta cursa tecnològica. Mentre que la seva fi la trobaríem el 1975, any en què es va dur a terme la missió conjunta Apollo-Soyuz, que va aconseguir acoblar en òrbita una nau russa amb una estatunidenca.

Sigui com sigui, el cert és que durant els últims anys de la dècada dels cinquanta, i fins la primera meitat dels anys setanta, bona part de la humanitat va estar pendent d’aquesta competició d’enginy humà sense precedents.