Activitats educatives

 Barcelona 1714: escenaris de la Guerra de Successió

Barcelona 1714: escenaris de la Guerra de Successió

Passejada pels escenaris cabdals de la Guerra de Successió a Barcelona, el conflicte que suposà l’abolició de les constitucions i de les institucions de govern pròpies del Principat, a més de comportar grans canvis en la fisonomia de la ciutat.

Al llarg del recorregut visitarem els indrets on es produí el setge, que es prolongà durant catorze mesos i culminà l’11 de setembre de 1714 amb l’assalt de les tropes borbòniques comandades per Felip V. Urbanísticament, la repressió es materialitzà en la construcció de la ciutadella militar l’any 1715, que provocà l’enderrocament del barri de la Ribera.

Quins continguts estructuren l’activitat?

El recorregut ofereix una visió de la Barcelona del 1714 tot centrant-se en els fets i també en aspectes de la vida quotidiana. La passejada pot variar en funció del ritme del grup classe, dels seus coneixements previs i del grau de cansament que pot sorgir al llarg del recorregut. A tall orientatiu, els possibles indrets a visitar són:

1-Museu d'Història de Catalunya: punt de sortida. 2-Monument a General Moragues. 3-Pla de Palau. 4-Santa Maria del Mar. 5-Fossar de les Moreres. 6-Passeig del Born/ Recinte del Born. 7-Palau Dalmases. 8-Capella del Marcús. 9-Convent de Sant Agustí. 10-Parc de la Ciutadella.

Com és la dinàmica de l’activitat?

Aquesta activitat es fonamenta en senzilles explicacions en cada un dels àmbits de treball. L’educador del museu va acompanyat de materials didàctics que tenen com a principal finalitat buscar la interacció i reflexió amb els alumnes. D’aquesta manera, amb l’ajuda de fonts iconogràfiques els alumnes descobreixen com era la vida en la Barcelona de 1714. Comprenen millor quines van ser les conseqüències del conflicte i com es va transformar la ciutat.

Què aprendrem?

A partir de la dinàmica participativa que planteja l’activitat i de la intervenció de l’educador del Museu els alumnes aprenen a identificar les causes i conseqüències dels principals fets i processos històrics que es donen al llarg de l’edat moderna a Catalunya: la integració de Catalunya en l’imperi dels Àustries i l’enfrontament de les institucions catalanes amb l’absolutisme monàrquic (la Revolta dels Segadors i la Guerra de Successió); observar l’evolució de les ciutats en època moderna: la vida urbana.

Competències bàsiques

  • Interpretar l’entorn sociocultural proper, a partir dels coneixements adquirits i d’informacions bàsiques facilitades sobre canvis i continuïtats al llarg del temps, identificar alguna causa i conseqüència i elaborar una conclusió senzilla pertinent.
  • Interpretar l’espai a partir d’elements del territori i les seves representacions per situar-s’hi i desplaçar-s’hi

Informació pràctica 

Nivells recomanats: Cicle superior d'educació primària, ESO, Batxillerat i formació d’adults

Durada: 2 hores

Nombre d’alumnes per educador: 25-30 alumnes

Preu de l’activitat: 97 €

Inscripció i reserves: Tel. 93 225 42 44 | mhcvisites.cultura@gencat.cat