Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf
Una mirada compromesa

L’apassionant testimoni del fotògraf català que va sobreviure a l’internament al camp nazi de Mauthausen i en va retratar l’alliberament. 

 

Al banc dels acusats, els jerarques nazis. Enfront, el fotògraf català Francesc Boix, conegut com el ‘fotògraf de Mauthausen’ per haver immortalitzat l’horror del camp d’extermini en instantànies que es converteixen en proves de conspiració criminal. Teniu al davant un testimoni per partida doble de la barbàrie: a través de l’objectiu de la càmera en ser alliberat i dels negatius que sostreu del camp –que ell mateix revela—i que us en mostren les indignitats. Víctima i botxins impregnats d’una calma tensa en una sala de Nuremberg. La mirada ferma de Boix i el dit acusador que assenyala els culpables.

Han passat setanta anys d’aquestes imatges i uns anys més de les primeres que Boix va realitzar i que ara el Museu d’Història de Catalunya posa al vostre abast amb l’exposició Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf. Imatges inèdites del front d’Aragó durant la Guerra Civil i d’altres realitzades després de ser alliberat.

Sou davant la primera exposició retrospectiva del fotògraf català que en mostra la vida i la professió. La memòria gràfica d’una vida curta però intensa que s’emmarca en el nou fotoperiodisme de l’època, que informa sense indiferència, amb una Kodak entre mans o una Leica. Sou davant del fotògraf compromès amb la memòria col·lectiva i la dignitat dels republicans deportats.

Entreu. Mireu. Estremiu-vos. Recordeu i, sobretot, restabliu la dignitat dels qui la van perdre a mans del nazisme. 

L'exposició

L’exposició us permet d’aproximar-vos a Francesc Boix a partir de tres elements. En primer lloc, les fotografies, que trobareu dividides entre les que Boix captà durant la seva joventut; les que va sostreure del camp; i les que féu com a reporter gràfic després de l'alliberament.

Joventut, Guerra Civil i exili >

La deportació >

Una nova vida >

En segon lloc, observeu els objectes relacionats amb els camps: la reproducció d’un vestit de ratlles de presoner, una placa identificadora, cartes dels deportats als seus familiars, l’acreditació de premsa de Boix, i tres llistes: de morts al camp, a la càmera de gas i dels republicans espanyols alliberats.

 

Finalment, hi trobareu dues cronologies –l’una sobre la vida del fotògraf; l’altra sobre els fets cabdals de la Segona Guerra Mundial, que us ajudaran a situar-vos en un temps que cal recordar. 

 
Visites guiades

Visita conjunta a les exposicions Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf i Fugint de l’Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial.

  • Dia i hora: Dissabte 17 d'octubre a les 12 i a les 13 h.
  • Durada: 1h 
  • Preu: Activitat gratuïta inclosa en el preu d'entrada. No cal reserva prèvia
 
Enllaços relacionats

Cronologia del Francesc Boix (1920-1951) >

Cronologia de la Segona Guerra Mundial (1933-1946) >

Associació Amical de Mauthausen >

Comissió de la Dignitat >

Any Neus Català >