Banderes de la Guerra Civil

Del 18 de maig a l'octubre de 2017

Banderes i signes identitaris de la Guerra Civil

Les dues banderes que mostrem formen part d’un total de sis que el Museu d’Història de Catalunya va adquirir l’any 2009. De fet, el 2008, es van localitzar una seixantena de banderes procedents d’una antiga fàbrica coneguda amb el nom de «Velera Mataronina», empresa ubicada a Mataró i dedicada a la confecció de veles de vaixells i tendals. Durant la Guerra Civil l’empresa va ser col·lectivitzada i va ampliar l’activitat a la fabricació de banderes i pancartes de caire polític. Es tracta de banderes republicanes i catalanistes, banderes pertanyents a les Brigades Internacionals, a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), a la Unió de Rabassaires, a Esquerra Republicana de Catalunya, etc., que correspondrien a una comanda que probablement no s’hauria fet servir mai. La fàbrica va cessar l’activitat els anys quaranta i es va convertir en un taller mecànic. A causa d’unes reformes que es van fer al taller al juny del 2008, les banderes van aparèixer plegades entre la part posterior d’un armari i la paret.

L’anàlisi formal i iconogràfica d’aquests objectes ens permet definir-los com a signes identitaris, banderes i banderins que representen institucions, partits polítics, sindicats, exèrcit, etc., del període de la Guerra Civil (1936-1939). Una de les que presentem podria haver pertangut a un organisme militar. Té forma triangular i, sobre el fons de la bandera republicana, presenta l’estrella de cinc puntes encerclada, emblema dels comissaris de l’exèrcit popular republicà. Al revers hi ha l’eslògan «por vuestra libertad y la nuestra» i l’emblema característic de les Brigades Internacionals, per la qual cosa hauria de ser posterior a l’octubre del 1936.

A l’altra bandera figura, sobre el fons d’una senyera, la inscripció «Consell de Sanitat de Guerra» i, al revers, sobre un fons vermell, «preventives contra els gasos». Això ensremet a un organisme creat el 6 d’octubre de 1936 per la Generalitat en un intent de compaginar dues facetes, la mèdica i la militar, per regular la sanitat al front i la prevenció a la rereguarda.

Por vuestra libertad y la nuestra

Por vuestra libertad y la nuestra

Consell de Sanitat de Guerra

Consell de Sanitat de Guerra
Galeria d'imatges