Petites històries, grans dones

El cicle 'Petites històries, grans dones. Museus amb ulls de dones' 

El Museu d’Història de Catalunya, junt amb vuit museus més de la ciutat, organitzen aquest cicle que consisteix en nou sessions de contacontes sobre dones vinculades a la nostra història. Durant el mes de març, cada museu oferirà una activitat de contacontes que tindrà com a protagonistes dones vinculades a la naturalesa, les col·leccions o el contingut d’aquell equipament. Es tracta d’una iniciativa conjunta vinculada al Dia de la Dona.

La sessió al Museu d'Història de Catalunya, dedicada a la Roser Rosés

Els infants van ser una de les principals víctimes de la Guerra Civil (1936-1939). Calia allunyar els menors del conflicte bèl·lic per evitar-los seqüeles físiques i psicològiques. Per això, l’any 1937, el govern de la II República va evacuar menors cap a altres països, com la URSS, França, Bèlgica, el Regne Unit, Suïssa, Mèxic i Dinamarca. Més de 30.000 infants van ser evacuats durant el conflicte i avui se’ls coneix com a “nens de la guerra”. Als que van anar a parar a la URSS se'ls coneix com a “nens de Rússia”.

Una de les 1.197 nenes que va rebre la URSS fou la Roser Rosés. L’any 1938, els seus pares van enviar-la a la URSS amb la darrera expedició d’infants republicans. Ella tenia 12 anys i els seus pares creien que hi romandria pocs mesos però al final s’hi va quedar 7 anys i mig. Allà, al principi, va tenir accés a l’educació i va viure uns anys plàcids dintre del que cap. Però, amb l’esclat de la II Guerra Mundial, va patir de ple la duresa de la guerra: evacuacions, precarietat, fam, fred, malalties, por, etc. L’any 1947, després de passar per Nova York i Mèxic, la Roser va aconseguir tornar a Catalunya. Tenia 21 anys.

L’any 2006, quan la Roser  tenia 80 anys, va explicar per primer cop la seva història i des d’aleshores la comparteix amb alumnes i tothom que hi estigui interessat per que es conegui aquesta part de la nostra història, tan dura i tan real, i ajudar així a difondre la pau.

En paraules de la pròpia Roser Rosés, “el resum de la meva vida el poso en el cantó positiu...malgrat totes les misèries que he viscut, crec que m’han donat una fortalesa d’esperit per viure i veure més positivament la vida”.

En el conte que explicarem al museu coneixerem els detalls de la seva vida i també la coneixerem en persona.

Informació pràctica

  • Dia: 29 de març
  • Hora: a les 11.30 h
  • Edat recomanada: a partir de 5 anys
  • Preu: activitat gratuïta

Més informació