Casal d'estiu “Exploradors del Temps”

'Exploradors del Temps' és el casal d'estiu que el Museu d'Història de Catalunya organitza per a famílies amb nens i nenes entre 6 i 12 anys apassionats per la Història. Ens trobarem cada matí al museu, durant una setmana, per explorar cada dia una etapa de la història. L’aventura començarà per un recorregut temàtic combinant dramatitzacions, jocs i dinàmiques que s’entrellaçaran amb activitats artístiques i lúdiques entre d’altres.

Calendari

 • De l'1 al 5 de juliol
 • Del 15 al 19 de juliol
 • Del 22 al 26 de juliol
 • Del 2 al 6 de setembre

Metodologia i horari

Organitzarem els nens en dos grups: de 6-9 anys i de 10-12 anys. L’horari del casal és de 9h a 15h; tot i això tindrem un servei d’acollida de 8.30h a 9h i de 15h a 15.30h. Els infants hauran de portar el seu esmorzar i dinar.

Mínim 14 nens/es per grup d’edat màxim 18 nens/es per  grup

La planificació aproximada serà:

 • 8.30h - 9 h | ARRIBADA. Trobada al vestíbul i servei d’acollida
 • 9 h | Trobada al vestíbul
 • 9h - 9.30h |Explicació de la dinàmica de la jornada i primera activitat plàstica del dia
 • 9.30 h - 11h| Recorregut i caracterització per les sales.
 • 11 h - 11.30h | Esmorzar
 • 11.30 h - 13.30 h |  Taller/activitat lúdica i joc ambientat en l'època històrica treballada
 • 13.30 h - 15h | Dinar (especificacions dinar)
 • 15 h - 15.30h | Servei d'acollida

Totes les activitats del casal es realitzaran dins de l’edifici del museu.

Al final de cada dia rebran una insígnia per haver assolit el període corresponent. Superada la setmana, els participants aconseguiran la xapa que els acredita com exploradors del temps. L'últim dia, el dinar serà un pica-pica obert on els pares podran assistir i viure de primera mà tot allò que els seus fills han experimentat i creat durant aquesta aventura per la història.

Lloc

Totes les activitats del casal es realitzen dins l'edifici del Museu d'Història de Catalunya (localització); en diferents espais adequats a cada proposta d'activitat.

Preu

Casal: 80€ per setmana

Servei d'acollida: 8€ per setmana (el preu cobreix les franges de 8.30 a 9h i de 15 a 15.30h) (més informació sobre el servei d'acollida)

 • Descomptes:

25% de descompte pels membres de SOM Museu d'Història de Catalunya

15% de descompte pel 2n germà 

Inscripció

Per formalitzar la inscripció o sol·licitar més informació, podeu contactar-nos al telèfon 932254244 (de dilluns a dijous de 10 a 14h i de 15.30 a 17.30h i divendres de 9 a 14h) o a l’adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat.

Continguts i activitats del casal

DILLUNS - Sobreviure a la prehistòria

Dividits en tribus, cada grup triarà un nom i el vestit més adient per viatjar a la prehistòria.

Explorarem les sales del museu per descobrir quines eines feien servir i com van passar de fer-les amb pedres i ossos a treballar amb el ferro. Podrem conèixer què menjaven i com obtenien aquests aliments i com eren les seves cases.

Els tallers ens permetran reproduir la pintura rupestre en un mural i escenificar una cacera

DIMARTS - Constructors de l'antiguitat

El viatge dels dimarts ens porta a l’antiguitat. Començarem triant la roba més adient per endinsar-nos a l’època de la cultura grega, ibera i romana.

El viatge dels dimarts ens porta a l’antiguitat i haurem de triar la roba més adient per l’època.

L’exploració de les sales ens permet descobrir com la gent que vivia aquí es va veure molt influenciada per gent arribada d’altres indrets de la Mediterrània. Ens fixarem en la tecnologia que empren i com són les ciutats que es construeixen.

A través del joc, coneixerem els déus grecs i romans i construirem una ciutat al taller.

DIMECRES - Un dia a l'època medieval

El dimecres visitem l’època medieval amb els seus castells i monestirs

Els grups han d’escollir la roba més adient per endinsar-se en aquesta època. Caracteritzats com diferents personatges, aprendrem quines relacions s’estableixen entre ells. La visita a les sales del museu ens descobrirà els edificis més emblemàtics de l’època: castells i monestirs, però també com la majoria de la població vivia en senzilles cabanes. Aprendrem quina és l’alimentació pròpia de l’època.

Al taller aprendrem com els símbols ens ajuden a identificar persones, dissenyant un escut propi. Amb unes catapultes i una maqueta feta pels propis nens, simularem l’atac a un castell.

DIJOUS – Un viatge al llarg de l'època moderna

El dijous està dedicat a l’època moderna. Una època difícil en la que van viure personatges que coneixem sobretot pels contes: bruixes, bandolers i pirates. És una època de grans viatges amb vaixell que portaven moltes coses noves als mercats: des de llibres impresos a productes arribats d’Amèrica.

Al taller estamparem la nostra pròpia bossa, seguint l’exemple dels artesans que estampaven les indianes. Simularem un mercat per aprendre quins productes nous apareixen procedents d’Amèrica i com canvia l’alimentació gràcies a aquestes novetats.

DIVENDRES – Obrers i burgesos al segle XIX

El divendres arribem a l’època de les fabriques i el modernisme. Els nens i nenes hauran de triar els vestits adients per convertir-se en obrers i burgesos. Durant la visita a les sales del museu aprendrem com vivien, com treballaven i com es divertien. Veurem com eren les cases i els nous invents que canvien la vida de la gent.

Als tallers aprendrem com es diverteix la gent i recrearem escenes d’època. 

Programa


Programa del casal d'estiu 2019
pdf: 233.903 Kb