Passejades per la història

Per tal de commemorar el mil·lenari de la fundació de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona us proposem una visita que ens aproparà a l’edifici romànic iniciat l’any 1019, un dels exemples més representatius del romànic català. És un edifici nu de tota decoració escultòrica, però equilibrat i d'una gran perfecció.

L’església no va ser pensada a escala humana i per això destaca i alhora s’integra en l’entorn perquè la pedra amb què va ser construïda fou extreta de la rodalia. Des de l’exterior ens ofereix una imatge de volums ordenats segons una senzilla organització geomètrica. El temple manté la planta basílica amb un transsepte que gairebé no sobresurt. Tot i ser un construcció romànica, està força ben il·luminada, ja que la diferència d’alçada entre la nau central i les laterals va permetre obrir finestres en els murs.

La col·legiata s’integra dins la fortalesa moderna del Castell de Cardona, del que en visitarem les parts del vell castell comtal, muralles i baluards així com la Torre de la Minyona, testimonis del paper cabdal de Cardona en la Guerra de Successió: el setge borbònic de l’any 1711 i la resistència de la fortalesa fins el 18 de setembre de 1714. 

Finalment visitarem un dels dominis del senyoriu de Cardona, la Muntanya de Sal, un fenomen natural únic al món. L’aspecte exterior és només la punta d’un enorme espai subterrani de prop de dos quilòmetres de profunditat, que es convertí en una de les mines de sal potàssica més importants del món. Avui, el vell recinte miner és el Parc Cultural de la Muntanya de Sal, un gran equipament cultural que pretén divulgar la importància de la sal, l’excepcionalitat geològica del jaciment i l’aprofitament que l’home ha fet d’aquest recurs natural durant segles.

Vista del castell de Cardona

Informació pràctica

  • 26 d'octubre de 2019
  • Preu: 80 €* (els Amics del Museu gaudeixen d'un 25 % de descompte en aquesta activitat)
  • Inscripció i reserva: Per realitzar l'activitat, és necessari inscriure's prèviament al telèfon 93 225 42 44 o a l'adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat. Horari d’atenció telefònica per fer la reserva: de dilluns a dijous de 9.30 a 14h i de 15 a 17.30h i els divendres de les 9.30h a les 14.00h.
  • Data límit d'inscripció: una setmana abans de la data de sortida. L'organització es reserva el dret a anul·lar l'activitat en cas que no s'arribi al mínim d'inscrits.
  • El pagament es fa per transferència bancària al número ES93 2100 0540 390200554837 indicant al concepte el nom de la sortida ("Romànic", "Cardona"...).
  • *Inclou dinar, autocar, assegurança, entrades i guia acompanyant.